Автор: Алис Дейвис, Би Би СиБелгийският министър на енергетиката предупреди, че

...
Автор: Алис Дейвис, Би Би СиБелгийският министър на енергетиката предупреди, че
Коментари Харесай

Би Би Си: ЕС е изправен пред ужасни зими без таван на цените на газта

Автор: Алис Дейвис, Би Би Си
Белгийският министър на енергетиката предизвести, че страните от Европейски Съюз ще бъдат изправени пред " сред пет и 10 ужасни зими ”, в случай че не се направи нищо за понижаване на цените на природния газ.

Все по-често се чуват апели за ограничение на цената на газа в целия Европейски Съюз и за отделянето му от цената на електрическата енергия.
Държавите от Европейски Съюз се борят с големите скокове на цените на силата, откогато основният снабдител на газ Русия нахлу в Украйна през февруари, предизвиквайки наказания.
Германия, обаче, разгласи че попълня запасите си от газ по-бързо от предстоящото.

Западните страни, подкрепящи Украйна, се пробват да понижат количеството на съветските газ и нефт, които внасят. Русия, която предходната година доставяше на Европейски Съюз 40% от нужния му газ, на собствен ред ограничи доставките.
Белгийският министър на енергетиката Тине Ван дер Стратен написа в Twitter, че цените на газа в Европа би трябвало незабавно да бъдат замразени, като добави, че връзката сред цените на газа и електрическата енергия е изкуствена и би трябвало да бъде реформирана.
" Следващите пет до 10 зими ще бъдат ужасни, в случай че не предприемем нищо ", сподели тя. " Трябва да действаме при източника и на европейско ниво, като работим за заледяване на цените на газа ".
Цените на електрическата енергия също се повишават в Европа и тази седмица доближиха рекордни стойности. Газът е главен източник за произвеждане на електрическа енергия.
В Германия договорът за електрическа енергия за година напред доближи 995 евро (844 паунда; 991 долара) за мегаватчас, а във Франция се увеличи до 1130 евро. Това съставлява повече от десетократно нарастване и в двете страни по отношение на предходната година, отбелязва Агенция Франс Прес.
" Трябва да спрем тази полуда, която се случва сега на енергийните пазари ", съобщи австрийският канцлер Карл Нехамер.
Цените на електрическата енергия би трябвало да се понижат, сподели той и също прикани Европейски Съюз да раздели цените на електрическата енергия от тези на природния газ.
" Не можем да позволим на [руския президент Владимир] Путин да дефинира цената на електрическата енергия в Европа всеки ден ", добави той.
Германия - най-големият вносител на съветски газ през 2020 година - се надява да усили газовите си запаси преди зимата, макар че Русия понижи доставките.
Целта й е да запълни газовия си потенциал до 85% до октомври. За тази цел тя планува и към този момент ползва ограничения за спестовност на сила.
Министърът на стопанската система Роберт Хабек съобщи, че тези ограничения - дружно със закупуването на газ от различни снабдители - са разрешили на Германия да извърши задачата си по-рано от плануваното.
Той счита, че задачата от 85 % може да бъде реализирана още до началото на септември.
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР